César Franck ved spillepulten til orgelet i St. Clotilde Basilica, Paris, malt av Jeanne Rongier.
I år er det 200 år siden César Franck (1822-1890) ble født. Han regnes som den viktigste orgelkomponisten etter J.S. Bach og har hatt stor betydning for fransk og europeisk orgel og kammermusikk.
Hvem var César Franck?
Den belgiske komponisten kalles «Den franske orgelsymfoniens far». Han revolusjonerte måten man spilte og brukte orgelet på. Og sammen med orgelbygger Cavaillé-Coll utviklet de nye store instrumenter hvor orkesteret var inspirasjonen. Disse orglene kjennetegnes av sin varme, grunntonerike klang og sine orkestrale kvaliteter. Orgelet i Levanger har også hentet inspirasjon fra denne stilen.
«Mon orgue…? C’est un orchestre!»
Mitt orgel? Det er et orkester! uttalte Franck om sitt Cavaillé-Coll orgel i Saint-Jean-Francois du Marais.
Alle de store franske orgelkomponistene fra siste halvdel av 1800-tallet og frem til nå har hatt Cavaillé-Colls orgler og Franck sin musikk som sin inspirasjonskilde og klanglige referanse. Vi kan nevne Widor, Vierne, Saint-Säens og Messiaen blant mange.
Musikken
Samtidig som disse nye orglene kom utviklet Franck sin egen musikkstil. Han har en særegen sans for melodi. Det er lange strekk med vakre melodiske kurver som får orgelet liksom til å synge. Og i hans harmonikk hører vi likhetstrekk med vår egen Edvard Grieg. Det er harmonibevegelser som går kromatisk (med halvtoner) frem og tilbake og musikken klinger som et orkesterverk.
Jubileumsmarkering
César Franck skrev 12 store orgelverker. I tillegg skrev han mye musikk for gudstjenestebruk, kammermusikk, store orkesterverk og messer. Som en del av jubileumsmarkeringen skal vi fremføre alle de 12 store orgelverkene. Musikken blir fordelt mellom konserter, orgelmeditasjoner og gudtjenester.
Her er en liten oversikt:
- Orgelmeditasjon 1. september med Staffan Plantin
Koral nr. 2 i h-moll - Jubileumskonsert 4. september med Sven Olav Lyngstad, Miguel Costas og Magnus Moksnes Myhre
Fanatsie i A-dur
Cantabile
Pièce Héroïque
Sonate i A-dur for fiolin og klaver - Orgelmeditasjon 6. oktober med Erling Neergård
Koral nr. 3 i a-moll - Orgelmeditasjon 3. november med Erling Neergård
Koral nr. 1 i E-dur - Konsert på Kristi kongedag 20. november, Erling Neergård
Fantasie i C-dur
Prière
Prélude, Fugue et Variation
Grande Pièce Symphonique - Orgelmeditasjon 1. desember med Erling Neergård
Pastorale
Sjekk ut høstens program!